Seville Travel Guide Guía turística de Sevilla Informaţii turistice Sevilla Informazioni Siviglia turismo Sevilla Hauptstadt Information Tourismus Costa del Sol Andalusien Przewodnik po Sewilli Туристический справочник Севильи Guide touristique de Séville Toeristische gids van Sevilla Toeristische gids van Sevilla Sevilla Rejseguide Turistický průvodce Sevillou Informação Sevilla turismo Туристически справочник на Севиля

Севиля


 


Севиля

Alcázar

Alcázar de Sevilla España

Ослепителният АЛКАСАР, когото за нищо на света не бива да пропускате, датира от 913г. Там е мястото, където се състоя сватбата на Карлос V и Изабела Португалска. Педро I „жестокия”  реконструирал стария каменен замък и го превърнал в своя кралска резиденция. В течение на времето настъпил известен упадък на сградата и се наложило да бъде реставриран по времето на Изабел II. Фасадата на този замък е най-добре декорираната  сграда в Испания в стил „мудехар” (арабски), видим от „Патио де ла Монтерия” и при чието построяване арабските зидари се трудили редом със занаятчиите от Севиля и художниците от Толедо. Вътрешността на сградата е организирана около два двора, Дворът на девойките, за обществения живот и Дворът на Куклите за семейни събития. Залата на посланиците е красиво декорирана с произведения от гипс и фаянс. До горния етаж се стига по една стълба от 16 век, изящно украсена с живописни рисунки на Роелас и Мадрасо.  Заслужава специално да бъдат видяни и мебелите и килимите, украсяващи различните кътчета.

Старата тютюнева фабрика

Antigua fábrica de tabaco Sevilla España

В днешно време е част от Университета на Севиля.  Огромната стара тютюнева фабрика е била ключов камък на икономиката на Севиля. Старата фабрика е построена между 1750 и 1766 година и 100 години след това в нея са работели 10 000 работнички. Една от тях, Кармен , беше героинята от едноименната опера (навиваше пурите между бедрата си). През ХIХ век тези тютюноработнички  представляваха най-многобройния легион на работещите жени в Испания.

Цялата сграда в неокласически стил е впечатляваща, макар и малко мрачна.  Заема площ по-голяма от всяка друга сграда в Испания, с изключение на Ел Ескориал – огромният дворец-манастир в близост до Мадрид. В една от огромните си постройки старата фабрика е имала обори за 400 мулета, собствен затвор и дори детска градина (по-голямата част от работещите са били жени).

Архивът на Индиите

Archivo general de Indias Sevilla España

Построен през 16 век, въпреки че е претърпял известни реформи след това, съдържа документи с голяма стойност за отношенията на Испания с американските колонии. Архивът на Индиите, изпълняващ също и ролята на консулство за търговците, е построен през 1572 година. Проектиран е от Хуан де Еррера  и построен от Алонсо де Ванделвива и Хуан де Минхарес.  През 17 век са построени вторият етаж и клетвеният кръст. От 1785 година Архивът на Индиите е и архив на американските колонии на Испания.  Неговите рафтове, заемащи 8 км. дължина съхраняват 80 милиона страници документи, които датират от 1492 г. до края на империята през 19 век.

Часовете за посещение в момента са намалени поради реставрационни дейности, но изследователите биха могли да получат достъп при предварително разрешение. 

Квартал Санта Крус

Plaza de la Alianza del barrio de Santa Cruz Sevilla España

Това, което преди е било гето за испанските евреи, насила изгонени от Испания в края на 15 век от възникващата инквизиция, днес е най-колоритния район на Севиля. Близо до старите крепостни стени на Алкасар, криволичещи средновековни улички, носещи имена като Живот или Смърт, се вият докато ви изведат до малки площадчета.

Това е най-богатата част на града що се отнася до брой на забележителности, с потайни тесни улички, за да са далече от слънцето, блестящи къщи, варосани в бяло и прозорци с решетки от ковано желязо, зад които са се криели младите момичета очаквайки следобедните срещи със своите годеници. Почти всички къщи разполагат с вътрешни дворове, понякога изненадващо обширни, които през лятото се превръщат в мястото за събиране на цялото семейство през по-голямата част на деня.

Basílica de la Macarena Sevilla EspañaБазиликата  Макарена
Ако нямате възможност да бъдете в Севиля по време на Семана Санта (Страстната седмица), бихте могли да добиете впечатление за това как изглежда тази църква от 40-те години, която е дом на най-обожавания религиозен образ в цяла Андалусия, една скулптура от 17 век на „Вирхен де ла Есперанса” (Девата на Надеждата).  Понастоящем известна просто като Ла Макарена, тя е светицата покровителка на тореадорите и е най-висшият образ в града на мъката и силата на една майка, която е загубила своя син. В музея на църквата са  изложени вещи на Девата, както и предмети, участващи в процесиятя на Свтата седмица. В близост до църквата се намират останки от арабската крепостна стена, която в стари времена е обграждала града.

Катедралата и Хиралда

La Catedral de Sevilla Catedral de Santa Maria

Огромната катедрала на Севиля е разположена на същото място, на което се е намирала главната мюсулманска джамия със старото  си La Giralda torreón principal de la catedral de Sevilla Españaминаре – Ла Хиралда, служещо като кула. Във вътрешността на катедралата се намират голямо количество  художествени и занаятчийски произведения с такава висока стойност, каквито едва ли има в друга от големите катедрали в цяла Испания.

Главната сграда е една от най-големите катедрали в света с ширина 83 и дължина от 126 метра. Във вътрешността на южната част на катедралата, в Пуерта де лос Принсипес се намира гробницата на най-известния мореплавател от Севиля, Христофор Колумб, по произход италианец.
Там също така се намира и Ла Хиралда, най-емблематичната забележителност на Севиля. Това минаре е построено от арабите между 1184 и 1197г. и достига височина от 76 метра.  След реконкистата християните добавиха към минарето камбанария през 1568 г.

Torre del oro Sevilla EspañaТорре дел Оро (Златната кула)
Емблема на Севиля, тя е получила това име защото в миналото е била покрита с позлатени плочки. Представлява част от старите крепостни стени на града и се намира на брега на реката. Построена е през 1220г.  Вече в християнски времена в нея се е помещавало седалището на морската администрация. В наши дни подслонява музея на корабоплаването, в който са изложени различни  макети, корабни карти, компаси и документи от важни изминали събития.

Центърът

Calle Sierpes Sevilla España

Автентичният център на Севиля се намира  от север на катедралата. Формират го гъсто разположени тесни и криволичещи улички, които винаги водят до малко площадче, където се е състоял  животът през вековете. Сред най-интересните неща трябва да се отбележи Ла Пласа да Сан Франсиско и Кайе Сиерпес, главният площад от 16 век насам; Площада Салвадор, доминиран от грамадната червена църква в бароков стил на Спасителя; оживеният, макар и малко хаотичен поради трафика площад де ла Алфалфа и забележителната сграда на Каса Пилатос, смесица от арабска, готическа и ренесансова архитектура.

Пласа де Торос де ла реал Маестранса

Plaza de toros de la Maestranza de Sevilla

Това може да е уникална възможност да наблюдавате спектакъл от бикоборството на най-високо ниво. Борбите с бикове са много популярни в Севиля и Андалусия. Целият спектакъл се провежда в кръгово ограждение на площада за борба с биковете. Ако сте любители на бикоборството, тук можете да се насладите на най-добрите „Торерос”  на Испания. Ако не желаете да наблюдавате кървящи животни, по-добре не посещавайте това място, където всичко се върти около това.

Пласа де Торос на Севиля е един от най-важните и красиви площади  в Испания и може би най-стария (строителството му е започнало през 1758г.). Направете една разходка из кръга, преживейте усещането да бъдете на арената, хвърлете един поглед на мини болницата за ранените в борбата торероси.

 

връщане нагоре

следваща страница  

Снемане на отговорност:  Направихме всичко възможно информацията в този сайт да бъде максимално точна, такава, каквато е и не можем да носим отговорност за никакви загуби, вреди или неудобства понесени от някого в резултат на тази информация

Sevillatourist.com es un sitio web propiedad a empresa española Spanish & Internship Consultant S.L. Calle Miguel Bueno Lara, 8, 6-3. info@sevillatourist.com, que está inscrita en el registro oficial de empresas de Málaga (Registro Mercantil) con el siguiente Cif y números de registro (Cif B92896588, Tomo 4437, Libro 3346, Folio 40).


 
Курсове по испански в Испания
    Курсове по испански в Испания  


Карта на Севиля
 вижте увеличено  

 

Въведение | История на Севиля | Полезна информация | Карти на Севиля | Времето в Севиля | Средства за транспорт

Забележителности на Севиля | Музеите на Севиля | Нощен живот на Севиля | Провинция Севиля | Ресторанти | Tienda Bicicletas