Seville Travel Guide Guía turística de Sevilla Informaţii turistice Sevilla Informazioni Siviglia turismo Sevilla Hauptstadt Information Tourismus Costa del Sol Andalusien Przewodnik po Sewilli Туристический справочник Севильи Guide touristique de Séville Toeristische gids van Sevilla Toeristische gids van Sevilla Sevilla Rejseguide Turistický průvodce Sevillou Informação Sevilla turismo Туристически справочник на Севиля

Sevilla


 


Sevilla

Barco turistico por el rio Guadalquivir Sevilla España

Sevilla története szorosan kapcsolódik a Guadalquivir folyó történetéhez, hiszen már a régmúlt időkben is folyami kikötő volt a város, és így összekötő híd is az Atlanti-óceán és Andalúzia belseje között. Arról se feledkezzünk meg, hogy Sevilla mindig is fontos közlekedési csomópont volt az Ibériai-félsziget északkeleti és nyugati útvonalainak mentén. Sőt, ha visszanyúlunk az időben egészen a Kr.e. első évezredig, Sevilla környéke már akkor tökéletes helynek bizonyult, hogy a Guadalquivir folyó völgyének nagy vására itt helyezkedjen el. Az eredeti város ott született, ahol a folyó már nem volt hajózható a tenger felől érkező hajók számára. A Cuesta de Rosario területén zajló régészeti kutatások azt igazolják, hogy az első települések a Kr.e. 9. században jöhettek létre.

Alejandro Magno Italica siglo II d.c.A rómaiak mintegy 6 évszázadon keresztül kormányozták Spanyolország egész területét. Első kolóniájuk Itálica volt, amely még ma is látogatható. Az egykori település romjai Sevillától 10 km-re találhatóak. Itálica gyorsan növekedett, a jelentős építkezések között említhetjük a 25.000 néző befogadására alkalmas Amfiteátrumot. A római építészet egyéb nagy nyomai is fellelhetők még itt, mint például az Exedra három háza, a Madarak, vagy a Hylas lenyűgöző mozaikokkal. A város két római császár szülőföldje is, Traianusé és Adrianusé. Kr.e. 49-ben a város nevét Julius Caesar Híspalisra változtatta, s ezzel hivatalosan is a Római Birodalom kolóniája lett. A város folyamatosan bővült, mígnem elérte azokat a területeket is, ahol ma Sevilla található.

A rómaiak megváltoztatták a vidék arculatát, vízvezetékeket, és hosszú egyenes utakat építettek a nagyobb városok között, hogy összekössék őket. A város Régészeti Múzeumában megtekinthetünk néhány korabeli, épségben fennmaradt használati eszközt.

De jött az arab civilizáció, amely új arculatot adott a városnak. Uralmukat Andalúzia területén majdnem 800 évig tartották fenn, 711-től 1492-ig, amikor is a Katolikus Királyok kiűzték az utolsó mór királyt Granadából.

Vista de la Torre del oro desde el rio Guadalquivir Sevilla EspañaA város legpompásabb épületeinek létrejötte ehhez a korszakhoz köthető, ilyenek például a Torre del Oro, a Torre de Plata, a Giralda, a Patio de los Naranjos (Narancsfák kertje), a Triana városrész, a Macarena falai és az Alcázar. Később a keresztény uralom alatt élő mórok felhasználták ismereteiket, hogy gyönyörű mór stílusú épületeket építsenek, olyanokat, mint I. Pedro palotája, amely a Reales Alcázares része. Számos mór stílusú templom is való ebből a korból: San Marcos, Santa Catalina és San Pedro temploma.

Érdekes módon a mór stílusú építkezés még hosszú időn keresztül folytatódott, egy szép példa rá a Casa de Pilatos (Pilátus háza), Sevilla egyik leggyönyörűbb látogatható épülete. A város falai és kapui tökéletes kilátást kínálnak a városra az idők tükrében.

Casa Pilatos de Sevilla España

 Miután Granada keresztény kézre került, Spanyolország számára a terjeszkedés és felvirágzás korszaka jött el. Amerika felfedezése után Sevilla Európa egyik leggazdagabb városává vált. 1503-ban Sevilla városának adományozták az új kontinenssel való kereskedés monopóliumát, így még nagyobb gazdagságra tett szert, és Európa Fachada ornamental de estilo renacimiento plateresco del ayuntamiento de Sevilla Españalegkozmopolitább kereskedővárosa lett. Annak ellenére, hogy 1561-ben a kis Madridot nevezték ki fővárossá, Sevilla a 17. századig a legfontosabb központ maradt. Fényűző reneszánsz és barokk épületek tűntek elő, és Spanyolország művészeti aranykorának számos híres képviselője alkotott itt, mint például Zubarán, Murillo, Juan de Valdés Leal. De ebből a gazdagságból sokat elherdált a Habsburg dinasztia a háborúk során. A spanyol örökösödési háború, amely 13 évig tartott, a Bourbonok trónra lépésével ért véget a Habsburgok helyett az utrechti béke szerint, és Gibraltár brit kézre került. Később a Franciaországgal való viták Spanyolországot a napóleoni háborúba vezették.

A trafalgari csata után IV. Károly spanyol király lemondott a trónról, és Bonaparte Napóleon testvérét, Józsefet helyezte a spanyol trónra. A háború a félszigeten folytatódott, és brit segítséggel kiűzték a franciákat Spanyolországból. A Bourbon-ház visszaállítása után, a fennálló viták során Spanyolország meggyengült, és kezdte elveszíteni területeit.  

A 18. században gazdasági visszaesés következett be, és a 19-20. század szegénysége politikai konfliktusokhoz, és végül a polgárháborúhoz vezetett.

Parque de Maria Luisa Sevilla España

Sok újabb épületet emeltek az 1929-es Ibero-Amerikai Kiállításra, beleértve a Plaza de España-t és a Maria Luisa parkot.

1992-ben az eseményt ismét Sevillában ünnepelték, amely látogatók ezreit vonzotta a világ minden részéről.


Ugrás a lap tetejére


Következő  

Jogi nyilatkozat: Felelősséget vállalunk az ezen a web oldalon szereplő információk valódiságáért, azonban nem felelünk semmilyen bekövetkezett kárért, vagy ezen információk más által jogtalan felhasználás végett.

Sevillatourist.com es un sitio web propiedad a empresa española Spanish & Internship Consultant S.L. Calle Miguel Bueno Lara, 8, 6-3. info@sevillatourist.com, que está inscrita en el registro oficial de empresas de Málaga (Registro Mercantil) con el siguiente Cif y números de registro (Cif B92896588, Tomo 4437, Libro 3346, Folio 40).


 
Spanyol kurzusok Spanyolországban
    Spanyol tanfolyamok Spanyolországban  


Sevilla Térképek
 kép nagyítása  

 

Bevezetés | Sevilla története | Hasznos információk | Sevilla térképek | Sevilla időjárása | Közlekedés Sevillában | Sevilla műemékei

Sevilla múzeumai | Éjszakai élet Sevillában | Sevilla provincia | Éttermek | Tienda Bicicletas